Нітрати – найпоширеніші токсичні забруднювачі середовища існування людини. Джерелом такого забруднення являються азотні добрива, продукти гноїння органічних речовин, побутові відходи, промисловість тощо.
Потрапляння нітратів до організму людини можливе через:
– овочі і фрукти (найбільше нітрати накопичуються у буряку, салаті та зелені);
– м’ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси);
– сири;
– воду (особливо при забезпеченні населення питною водою з відкритих вододжерел).
Існує думка, що вода зі свердловини або колодязя чистіша тієї, що тече з крана, проте це неправда, адже нітрати потрапляють у ґрунт, а звідти – в ґрунтові води, з яких – у свердловини і колодязі. Саме тому, неабияке значення має проведення лабораторного контролю як питної води, так і продуктів харчування.
До високонітратних рослин (700–2000 мг/кг) відносяться: морква, буряк, редька, редис, салат, шпинат, селера, петрушка та інша зелень. До середньонітратних (від 180 до 700 мг/кг) – картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки. До низьконітратних (до 180 мг/кг) – фрукти і ягоди.
Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізня.
Велика концентрація нітратів викликає дуже рідкісну та небезпечну форму анемії – метгемоглобінемію, захворювання, яке найчастіше проявляється у дітей віком до 3 років. Основними симптомами захворювання є: блідість, головний біль, стомлюваність, пришвидшене серцебиття, що може призвести до втрати свідомості та смерті (у разі гострого отруєння).
Ознаки гострого отруєння нітратами проявляються через 1-6 годин після надходження в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При пальпації відзначається збільшення печінки, знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки стають холодними. Надання першої невідкладної допомоги пришвидшить одужання.
Зменшити вміст нітратів у продуктах можливо в процесі приготування: миттям і вимочуванням продуктів, відварюванням, смаженням і тушкуванням овочів. При варінні й тушкуванні відбувається руйнація сполук нітратів, тому під час приготування ранніх овочів не слід закривати кришку каструлі.
При споживанні ранніх овочів важливо дотримуватись нехитрих і зовсім нескладних правил. Перше з яких – якомога далі відкласти споживання ранніх овочів, наближаючи його до сезону природного дозрівання. Таке «утримання» істотно знизить вплив на організм шкідливих речовин, що потрапляють з ранніми овочами.
Для запобігання негативному впливу надлишку нітратів на здоров’я людини потрібна система жорсткого контролю за якістю навколишнього середовища та продуктів.
Спеціалісти Черкаського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області застерігають:
– не купуйте ранні овочі та фрукти в місцях стихійної торгівлі;
– з обережністю додавайте ранні овочі в харчування дітей до 10 років;
– при купівлі продуктів перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість;
– перед вживанням овочів та фруктів ретельно їх мийте;
– обдавайте окропом ранні овочі та фрукти або очищайте їх від шкірки;
– для приготування їжі дітям віком до 3 років використовуйте лише воду з централізованих джерел водопостачання та/або бутильовану;
– дотримуйтесь гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації криниць.
Профілактика хвороби Лайма
З настанням весняного періоду існує ризик інфікування людей збудниками природновогнищевих інфекційних захворювань. Найбільш поширеним з таких захворювань серед населення протягом останніх років став іксодовий кліщовий бореліоз або хвороба Лайма.
Вогнища хвороби Лайма найчастіше знаходяться на лісових ландшафтах, де збудник циркулює між кліщами та дикими тваринами. Осередки інфекції функціонують і в населених пунктах, насамперед у лісопаркових зонах, на територіях із зеленими насадженнями.
Іксодові кліщі, які переносять збудників хвороби Лайма – борелій, широко розповсюджені на території нашої області. Кліщі частіше зустрічаються у помірно затемнених і вологих місцях лісу із густою травою і підліском. Вони концентруються біля лісових стежок і підстерігають свою «здобич» сидячи на траві, гілках кущів, дерев, адже для забезпечення циклу розвитку їм необхідна кров.
Початок хвороби Лайма нічим не відрізняється від звичайної застуди. Хворого лихоманить, у нього підвищується температура, болить горло, з’являється нежить. Згодом хвороба переходить у серйознішу стадію, вражає нервову систему, серце, нирки, печінку, суглоби. Коли з’являються перші ускладнення, хворий звертається до кардіологів, ревматологів, дерматологів. А ось навідатися до інфекціоністів більшості навіть на думку не спадає.
Слід пам’ятати, що інфікування людини відбувається впродовж усього періоду кровосмоктання. Тому, чим швидше зняти з тіла кліща, який присмоктався, тим меншу дозу збудника він передасть і тим менша ймовірність розвитку захворювання.
Якщо кліщ все-таки вчепився, краще видаліть його в лікувальному закладі. Адже інфікування може статися через неправильне видалення паразита, коли його ненароком причавити. Вдаватися до самопорятунку можна лише у крайньому разі.
Після того, як витягли кліща, варто відвідати лікаря-інфекціоніста. Але якщо такої можливості немає, треба спостерігати за місцем укусу протягом трьох тижнів. Якщо з’явилася кільцеподібна еритема ‒ слід одразу ж звернутися до лікаря. Кільцеподібна мігруюча еритема ‒ типовий первинний прояв бореліозної інфекції. Це почервоніння шкіри, яке з’являється навколо місця укусу кліща і поширюється від нього у вигляді кола, діаметром щонайменше 4–5 см. Чітко навколо місця укусу. Якщо ви помітили щось схоже, але в іншому місці, слід також звернутися до інфекціоніста. Вас міг вкусити інший кліщ, ви просто цього не помітили.
Одним із надійних засобів попередження захворювання є часте проведення само – та взаємооглядів з метою своєчасного виявлення і позбавлення від кліщів. Огляди проводяться через кожні дві години перебування в природних умовах і після повернення з лісу. Дома треба зняти одяг, ретельно оглянути його і тіло; не заносити в приміщення свіжозірвані рослини, верхній одяг і інші предмети, на яких можуть бути кліщі. Необхідно оглянути собак та інших тварин, які перебували разом з вами, для виявлення і видалення з них кліщів, що присмоктались. Бажано одразу змінити одяг і білизну, випрати його та випрасувати, не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому, витрушування одягу не позбавляє від кліщів.