СЕКСУАЛЬНЕ НАСИЛЬСТВО ПІД ЧАС ВІЙНИ

Науково-дослідним інститутом вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса розроблено пам’ятку для населення

Сексуальне насильство під час війни є поширеним явищем як частина широкомасштабного нападу на цивільне населення або актів геноциду проти народу. Воно набуває масового характеру та вчиняється проти багатьох осіб із метою досягнення військових цілей, послаблення волі й супротиву громади, залякування і приниження.

У пам’ятці наведено поради фахівців, експертів, як не стати жертвами насильства у цей непростий час. Також є телефони екстрених та інших служб для отримання психологічної, інформаційної, правової допомоги.


Волонтерська організація Євромайдан SOS, спільно з медиками, психологами, юристами і правозахисниками підготували пам’ятку про сексуальне насильство під час війни.

Пам’ятка є супроводом-допомогою для людей (жінки, чоловіки, діти), які пережили сексуальне насильство на війні, або стали свідком цього воєнного злочину, або їм довірилася людина, яка через це пройшла.

Документ дає покрокову інструкцію, як діяти у випадку пережитого сексуального насильства, містить поради психологів, контакти юридичної та психологічної допомоги, а також рекомендації лікаря-гінеколога у разі недоступності медичної допомоги.