Санітарні вимоги до оброблення полів

Під час проведення польових робіт постає необхідність в обробленні полів хімічними засобами (пестицидами та агрохімікатами) для захисту рослин від шкідників, бур’янів та хвороб. Під час оброблення полів необхідно дотримуватись ряду вимог нормативно-правових актів, зокрема, Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» № 8.8.1.2.001-98, «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» № 382 від 18.12.96, «Правил безпеки праці під час виконання авіаційно-хімічних робіт» №129 від 06.06.2008р., а саме:

завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення хімічної обробки (при виконанні авіаційно – хімічних робіт за три доби), адміністрація господарств повинна сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів; через засоби масової інформації (радіо, пресу, телебаченню) проінформувати населення про заборону ближче 1 км від місця обробок здійснювати сільськогосподарські та інші роботи, випасати тварин; необхідність вивезення пасік на відстань понад 5 км на період до 5 діб;

у період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, мають бути встановлені попереджувальні написи;

роботи з використанням пестицидів слід проводити у ранні ранкові (до 10 год) і вечірні години, при швидкості руху повітря 3-4 м/с, температурі повітря не вище +22 0С, робоча висота обробки повинна бути не менше 3 м;

зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням –300 м;

категорично забороняється застосування пестицидів у межах першого поясу (суворого режиму) зони санітарної охорони поверхневих та підземних джерел господарсько-питного водопостачання;

до всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, працівники авіації, базисних та витратних складів, робітники замовника допускаються при наявності допуску і посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами та наявність медичної книжки встановленого зразка на право робіт із пестицидами;

забороняється обробка полів 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік; 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу свійських тварин, об’єктів природно – заповідного фонду; 1 км від населених пунктів, тваринницьких ферм і птахоферм, посівів;

застосовувати можна тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і включені до “Переліку препаратів, дозволених до застосування в Україні”.

Відповідальність за порушення вимог санітарного законодавства несе суб’єкт господарської діяльності (керівник підприємства) або замовник робіт.

Що ж робити коли порушуються дані вимоги при обробці сільськогосподарських угідь

Перш за все необхідно зафіксувати факт порушення (адже обробка триває обмежений час). З приводу порушення вимог оброблення полів необхідно звернутися до Національної поліції, яка має змогу найбільш швидкого реагування та фіксації самого факту обробки, порушення нормативних відстаней, відсутності попереджувальних знаків тощо. Слід звернутися з письмовою заявою, скаргою до територіальних органів місцевого самоврядування (сільської, міської ради, об’єднаної територіальної громади тощо) з метою подальшого комісійного розгляду звернення із залученням представників усіх зацікавлених служб.

У випадку погіршення самопочуття (нудота, головний біль, подразнення очей, слизових, шкірних покривів, підвищення температури тіла тощо) під час чи після обробки полів, обов’язково звернутися до лікаря за кваліфікованою медичною допомогою.

Детальну інформацію можна отримати звернувшись до Управління фітосанітарної безпеки, відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області за адресою:

18000, м. Черкаси, бульвар Шевченка,135 тел/факс 33-76-17,   33-76-19,

E-mail: karantin@cherk-consumer.gov.ua.